Hlavní stránka
Mlsání čokolády a zdravé srdce

Mlsání čokolády a zdravé srdce

Podle nového výzkumu by vyšší konzumace čokolády mohla souviset se snížením rizika vzniku srdečních onemocnění až o jednu třetinu. Tato zjištění potvrzují výsledky již existujících studií, které se obecně shodují na možné souvislosti mezi spotřebou čokolády a pozitivními důsledky na zdraví srdce, za níž stojí antioxidační a protizánětlivé vlastnosti této oblíbené pochoutky.

Nicméně autoři zdůrazňují, že k ověření skutečně prospěšných účinků čokolády jsou potřebné další studie.

Čokoládou proti infarktu

Vědci z univerzity v Cambridge provedli rozsáhlou revizi existujících důkazů a snažili se vyhodnotit účinky čokolády na vznik kardiovaskulárních příhod, jako je srdeční infarkt nebo mrtvice.

Analyzovali výsledky 7 studií zahrnující více než 100 000 účastníků s anamnézou srdečního onemocnění a bez existujícího onemocnění srdce. Porovnávali vždy skupinu s nejvyšší spotřebou čokolády se skupinou s nejnižší spotřebou. 5 ze 7 studií potvrdilo pozitivní souvislost mezi vyšší spotřebou čokolády a snížením rizika kardiovaskulárních příhod. Bylo zjištěno, že nejvyšší spotřeba čokolády byla spojena s 37% snížením kardiovaskulárních onemocnění a 29% snížením srdečního infarktu ve srovnání s nejnižší spotřebou. Studie však nerozlišovala mezi hořkou a mléčnou čokoládou a do spotřeby byly zahrnuty také čokoládové tyčinky, nápoje, sušenky a zákusky.

Není čokoláda jako čokoláda

Autoři zdůrazňují, že výsledky je třeba interpretovat opatrně, protože zejména mléčná čokoláda a další výrobky z čokolády bývají velmi kalorické a jejich přílišná konzumace by mohla vést k nárůstu tělesné hmotnosti a zvýšení rizika cukrovky a srdečních chorob. Pokud tedy mlsat čokoládu, pak spíše s nízkým obsahem cukru a tuku, tedy zejména kvalitní hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa.

Zdroje:

Science Daily

Zelená hvězda | další články autora