Hlavní stránka
Máme jódu dost nebo málo?

Máme jódu dost nebo málo?

Jód je stopový prvek, který má v našem těle nezastupitelnou roli. Jako stavební součást hormonů štítné žlázy zaujímá klíčové postavení v regulaci energetického metabolismu a je nezbytný pro správný vývoj organismu. Jeho nedostatek má negativní vliv na naše zdraví.

Jód a hormony štítné žlázy

Štítná žláza, důležitý orgán našeho těla, je umístěna před hrtanem, ve spodní části krku. Vychytává jód z krve a používá ho k výrobě hormonů, které** regulují spotřebu energie** ve všech buňkách našeho těla. Nedostatek jódu může způsobit sníženou funkci štítné žlázy, která se projevuje zpomalením všech dějů v organismu. Nastupuje celková únava, letargie, zpomalené pohyby, sklon k depresím, problémy s pamětí, váhový přírůstek, zácpa, zimomřivost, vypadávání vlasů, mírná anémie, bolesti svalů a celkovým úbytkem vitality. Nedostatek jódu se také může projevit zvětšením štítné žlázy a vznikem tzv.** strumy**.

Pro zdraví našich dětí

Jód je nezbytný pro správný vývoj plodu a dítěte v raných obdobích života. Při jeho nedostatku u matky během těhotenství dochází u dítěte k rozvoji kretenismu, těžké vývojové choroby projevující se poruchou mentálního i fyzického rozvoje dítěte. Dokud se na konci 40. let minulého století nezačalo u nás s jódováním kuchyňské soli, nebyl výskyt této nemoci žádnou zvláštní výjimkou.

Jód nejen v soli

Děti nad 10 let a dospělí by měli denně přijmout přibližně 150 mikrogramů jódu. Jestliže používáme jodizovanou sůl, zkonzumujeme toto množství v běžné potravě. Takto upravená sůl se obvykle používá i při průmyslové výrobě potravin (pečiva, masných výrobků). Významným zdrojem jódu jsou také produkty moře – mořské plody, ryby a řasy. Jeho obsah v těchto potravinách však závisí na tom, odkud přesně pochází a často velmi kolísá. Nejvíc jódu bylo zjištěno v mase tresky aljašské. V těhotenství a při kojení potřeba jódu stoupá a je vhodné ho doplňovat pomocí tablet.

Zdroje:

stitnazlaza.es­tranky.cz
stitna-zlaza.biz
ona.idnes.cz

Zelená hvězda | další články autora