Hlavní stránka
Jak bojovat se střevní chřipkou?

Jak bojovat se střevní chřipkou?

Onemocnění, které lidově nazýváme střevní chřipka, nemá se skutečnou chřipkou mnoho společného. Jde o akutní infekční zánětlivé onemocnění postihující žaludek a střeva – gastroeneritidu, jehož hlavním příznakem je průjem. Ačkoliv se nejedná o závažnou chorobu a při dodržování diety většinou příznaky samy během několika dnů vymizí, je dobré ji nepodceňovat, a to zvláště u seniorů a dětí, které mohou ohrozit výraznější ztráty tekutin a minerálů.

Příznaky

Původcem nemoci jsou většinou viry (zejména enteroviry a rotaviry), může být však i bakteriálního původu (např. Salmonela, Campylobakter). Podle toho se odvíjí i délka inkubační doby, která zpravidla trvá několik hodin, někdy však i několik dnů. Typický je velmi náhlý nástup. Některé příznaky jsou opravdu obdobné jako u klasické chřipky, především horečka nebo zvýšená teplota, celková únava, někdy i bolest svalů a kloubů. K hlavním symptomům však patří nechutenství, nevolnost, zvracení a akutní průjem charakteristický častými vodnatými a zapáchajícími stolicemi. Nemoc zpravidla odezní po 2 až 3 dnech.

Léčba

Hlavním léčebným opatřením je přísné dodržování diety. Ta nejprve představuje pouze dostatečný příjem tekutin, především v podobě oslazeného černého čaje. Poté přichází na řadu suchá strava, např. bílé pečivo, suchary, vařená rýže. Po vymizení příznaků nemoci je možné postupně se vracet k běžnému jídelníčku, ovšem vynechat tučná, mastná nebo příliš kořeněná jídla. Důležité je dodržování pitného režimu v průběhu onemocnění, aby se předešlo dehydrataci.

Základem je prevence

Nejjednodušší obranou před střevní chřipkou je dodržování základních hygienických návyků, zejména pečlivé mytí rukou nebo omývání syrové zeleniny a ovoce před konzumací. Součástí prevence je také dostatečná tepelná úprava pokrmů.

Zdroje:

strevni-chripka.cz
spektrumzdravi.cz

Zelená hvězda | další články autora