Hlavní stránka
Výživa a pitný režim stomika

Výživa a pitný režim stomika

30. 6. 2010 | Stomie | Zelená hvězda

Těsně po operaci, při níž je zavedena stomie, je složení stravy jiné než v pozdější době. V prvních 6–8 týdnech je doporučována strava bezezbytková (složená z takových potravin, z nichž do stolice přichází co nejméně nestravitelných zbytků), nenadýmavá, chemicky nedráždivá, se sníženým množstvím tuků. Je proto nutné úplně vyřadit z jídelníčku např. celozrnné výrobky, luštěniny, ovoce se slupkami a zrníčky, nezralé ovoce, tučná masa a uzeniny, nadýmavou zeleninu, dráždivé koření apod. Postupně se přechází na stravu s běžným složením, avšak s přihlédnutím ke specifickým zdravotním obtížím.

Obecná pravidla

Stomici by měli při sestavování jídelníčku dodržovat zásady správné výživy stejně jako zdraví lidé. Jejich strava by měla obsahovat vyvážené množství bílkovin, tuků, sacharidů, vitamínů a minerálních látek. Vzhledem ke změnám v anatomii střeva, je nutné dodržovat specifická stravovací pravidla a přihlédnout také k individuální snášenlivosti. Potraviny si přidávat postupně a zjistit, jak jsou tolerovány. Pokud některá potravina vyvolává potíže, vyřazujeme ji z jídelníčku. Po přizpůsobení organismu změněným podmínkám volíme co nejpestřejší stravu. Vhodné je přijímat potravu v malých porcích a častěji, nejlépe v 2 až 3hodinových intervalech. Pravidelný příjem potravy zaručuje také pravidelné vyprazdňování. Snídaně a oběd by měly být vydatnější, večeře lehčí a delší dobu před spaním. Je lépe vyvarovat se konzumace pokrmů pozdě večer.

Jídlo je nutné vždy pečlivě rozkousat, pokud nemocný nemá v pořádku chrup, doporučuje se krájení na malé kousky, mletí nebo strouhání. Onemocnění střev bývá doprovázeno nedostatkem vitamínů a minerálních látek, které může být doplněno vhodnými multivitamínovými přípravky. Při ileostomii se doporučuje potrava bohatá na sacharidy, s nízkým obsahem tuku a chudá na vlákninu. U kolostomie množství tuku není třeba razantně omezovat.

Zdraví prospěšný je příjem probiotik – živých mikroorganismů (např. Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei) přidávaných do potravin nebo do potravinových doplňků, které upravují mikrobiální střevní rovnováhu a chrání zažívací trakt. Najdeme je např. v kysaných mléčných výrobcích (jogurt, acidofilní mléko).

Při přípravě jídel používáme vaření, dušení, pečení bez tuku. Vyvarujeme se smažení a přidávání jíšky. Při problémech s plynatostí, je vhodné omezit následující potraviny: luštěniny, čerstvý chléb, květák, zelí, kedluben, česnek, čerstvé ovoce, pažitku, cibuli, nápoje s kofeinem (čaj, cola, káva), perlivé nápoje, pivo, zelí, živočišné tuky, ostré koření. Naopak pomoci by mohly borůvky, brusinky, petržel, jogurty.

Pitný režim

Důležité je dodržování pitného režimu, tzn. příjem dostatečného množství tekutin. Doporučuje se vypít alespoň 2 litry neslazených a neperlivých nápojů denně a toto množství rozdělit rovnoměrně do celého dne. Množství tekutin je nutné zvýšit při fyzické námaze a průjmovitému onemocnění. Při nedostatku tekutin hrozí nebezpečí zácpy nebo ucpání stomie. Pokud je stolice řídká, měl by nemocný pít zejména při jídle. Při pití během dne se doporučuje sníst něco malého, aby se tekutina promísila s potravou.

Specifickým případem jsou lidé s urostomií, kteří by měli vypít minimálně 2,5 litru tekutin denně a snížit tak riziko močových infekcí. Vhodné jsou kyselé tekutiny (ovocné šťávy, zejména brusinková), které napomáhají udržet moč kyselou a předcházet tak vzniku infekce močových cest a ledvinných kamenů. K udržení kyselé moči slouží i denní příjem vitamínu C. Dávku je však třeba předem dohodnout s lékařem. Alkohol a černá káva jsou naopak nevhodné.

Související produkty:

Zdroj:

http://www.sto­mie.cz
Život se stomií, B. Braun
Marešová J, Hodnocení kvality života pacientů se stomií. MU Brno, 2009.

Zelená hvězda | další články autora