Hlavní stránka
Jídelníček v raných fázích onemocnění ledvin

Jídelníček v raných fázích onemocnění ledvin

20. 8. 2012 | Dialýza | Zelená hvězda

I v prvních stadiích chronického onemocnění ledvin je na čase provést některé změny životního stylu, zejména ty dietní. Pokud je u vás diagnostikován 1. nebo 2. stupeň chronického onemocnění ledvin, mají vaše ledviny stále zachovánu schopnost odstraňovat odpadní látky, přebytečnou tekutinu, sodík, draslík i fosfor. Dieta v tomto stadiu choroby by měla vést především k zachování stávající funkce ledvin, snížení krevního tlaku a kontrole glykémie u lidí s diabetem.

Dietní doporučení a rizikové faktory

Následující rizikové faktory jsou spojeny s počáteční fází chronického onemocnění ledvin. Mnohé z nich mohou být ovlivněny stravou.

  • Vysoký krevní tlak – může být ovlivněn dietou nebo léky. Doporučuje se snížit příjem potravin s vysokým obsahem sodíku a soli. Čtěte etikety, vybírejte si výrobky se sníženým obsahem sodíku a připravujte pokrmy z čerstvých potravin. Snížíte tak svůj denní příjem sodíku.
  • Vysoká hladina cukru v krvi – hyperglykémie je problémem pro lidi trpící cukrovkou. Nekontrolovaný diabetes urychluje ztrátu funkce ledvin a přispívá k onemocnění cév a dalších komplikací diabetu. Omezte jídla bohatá na sacharidy. Zařaďte do jídelníčku potraviny s vysokým obsahem vlákniny (zelenina, ovoce, cereálie) a sníženým obsahem cukru.
  • Bílkovina v moči – proteinurie je rizikovým faktorem dalšího zhoršování ledvinné funkce. Pacienti v raných stadiích chronického onemocnění ledvin s proteinurií mohou tento proces zpomalit tím, že sníží příjem bílkovin. Jezte menší porce živočišných potravin, jako je maso, sýr, mléko. Zařaďte do jídelníčku více vegetariánských pokrmů.
  • Dyslipidemie – představuje vysoké hladiny celkového cholesterolu, LDL cholesterolu a triglyceridů. Často se objevuje u lidí s onemocněním ledvin. Je rizikovým faktorem srdečně-cévních onemocnění. Věnujte zvýšenou pozornost obsahu tuku a cholesterolu ve vaší stravě. Jíst více zdravých tuků, např. olivový nebo řepkový olej, ořechy a semena. Snižte příjem nasycených tuků a celkový příjem živočišných tuků. Omezte konzumaci potravin s vysokým obsahem cholesterolu, nepřejídejte se.
  • Chronické záněty – úzce souvisí s onemocněním ledvin a kardiovaskulárními chorobami. Chcete-li omezit riziko chronického zánětu, jezte stravu bohatou na antioxidanty a vitamin C a E (ovoce a zelenina), zvyšte příjem omega-3 mastných kyselin (tučné ryby, lněný olej) na úkor ostatních tuků.

Zdroj:

davita.com

Zelená hvězda | další články autora