Články pro pacienty

Zinek - účinná pomoc při hojení

Zinek - účinná pomoc při hojení

15. 12. 2010 | autor: Zelená hvězda | Rány

Chronická či akutní rána znamená pro lidský organismus velkou zátěž. Předpokladem pro její úspěšné zhojení je nejen pečlivé dodržování léčebných postupů a hygienických pravidel ale také dostatečná a pestrá výživa se zastoupením všech důležitých látek. Jedním z významných činitelů, které mají zásadní vliv na zdárný průběh procesu hojení, je zinek.

Akné - postrach dospívající mládeže

Akné - postrach dospívající mládeže

15. 12. 2010 | autor: Zelená hvězda | Rány

Akné, nejčastější chronické onemocnění kůže, se objevuje v období puberty a většinou odezní do 20. roku života, někteří se ale s akné utkávají po celý život. Během života postihne akné alespoň jednou 85–100 % lidí. Nejde jen o nepříjemné často zanícené pupínky, ale při neodborném zacházení může dojít k jeho rozšíření či zhoršení stavu. Velmi silné projevy akné mohou zanechávat na pokožce nevzhledné jizvy.

Léčba osteoporózy

Léčba osteoporózy

15. 12. 2010 | autor: Zelená hvězda | Ortopedické problémy

Hlavním cílem léčby osteoporózy, charakterizované úbytkem kostní hmoty, je především snaha zabránit dalším ztrátám a zhoršení kvality kostní tkáně a dále snížit riziko zlomenin a následných komplikací souvisejících s osteoporózou. Léčba osteoporózy je dlouhodobá a je závislá na aktivní spolupráci pacienta. Její nezbytnou součástí je pohybová aktivita, dietologická a režimová opatření a vhodná farmakologická léč­ba.

Sladší než cukr

Sladší než cukr

15. 12. 2010 | autor: Zelená hvězda | Diabetes

Sladkou chuť má rádo mnoho z nás, ale ne každému je dopřáno si ji užívat podle svého přání. Cukr v potravinách lze však nahradit tzv. náhradními sladidly, která sice zachovají žádanou sladkost, ale takto slazená potravina má nižší energetickou hodnotu, než potravina slazená cukrem. Zásadní význam pak mají pro diabetiky, kteří musí pečlivě hlídat svůj denní příjem sacharidů.

Arteriovenózní píštěl

Arteriovenózní píštěl

29. 11. 2010 | autor: Zelená hvězda | Dialýza

Pacientům, kteří z důvodu selhání funkce ledvin podstupují několikrát týdně hemodialýzu, musí být vytvořen speciální cévní přístup nazývaný arteriovenózní píštěl, přes který jsou napojeni na dialyzační přístroj.

Arnika na bolavé žíly

Arnika na bolavé žíly

28. 11. 2010 | autor: Zelená hvězda | Cévní problémy

Prha arnika neboli arnika horská je poměrně vzácná bylina s výraznými léčivými účinky a rozsáhlým uplatněním v přírodní medicíně. Škála jejích účinků je široká, velmi časté je její využití při léčení oteklých nohou nebo zánětech křečových žil.

Cholesterol pomáhá i škodí

Cholesterol pomáhá i škodí

28. 11. 2010 | autor: Zelená hvězda | Zdravý životní styl

Cholesterol je pro náš organismus nepostradatelný. Vyskytuje se ve všech tkáních našeho těla a je nezbytný pro zajištění správné funkce všech buněk. Často je však považován za nebezpečnou složku potravy, neboť vysoká hladina cholesterolu v krvi představuje hlavní rizikový faktor pro vznik srdečně-cévních onemocnění. Toto riziko může podstatně snížit zdravý životní styl a správná výživa.

Tromboflebitida versus flebotrombóza

Tromboflebitida versus flebotrombóza

28. 11. 2010 | autor: Zelená hvězda | Cévní problémy

Často bývají tyto dva lékařské termíny zaměňovány. Oba názvy sice znamenají zánětlivé onemocnění žil nejčastěji na dolních končetinách, při nichž dochází k vytvoření krevní sraženiny (trombu) a ucpání žilního řečiště, výrazně se však liší v lokalizaci trombu, prognóze a způsobu léčby. Jako tromboflebitidu označujeme zánět povrchových žil a flebotrombóza představuje zánět hlubokého žilního systému.

Gangréna

Gangréna

27. 11. 2010 | autor: Zelená hvězda | Rány

Gangréna či sněť je označení pro nebezpečný stav ohrožující život pacienta. Jedná se o nekrózu, tedy odumřelou tkáň, která podléhá dalším změnám, obvykle působením bakteriální infekce. Týká se zejména končetin, ale může se vyskytovat i na jiných částech těla, např. ve střevech nebo v dutině ústní.

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny

27. 11. 2010 | autor: Zelená hvězda | Zdravý životní styl

Tuky patří vedle bílkovin a sacharidů mezi základní složky potravy. Jsou důležitým zdrojem energie a mají význam pro řadu procesů v lidském těle. Obecně je doporučováno volit stravu tak, aby neobsahovala příliš mnoho tuků. V zásadě jde však spíš o to, aby obsahovala dostatečné množství těch správných tuků, ke kterým patří právě omega-3 nenasycené mastné kyseliny.

Stránkování: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34